KARATE TRADIȚIONAL ȘI COSTURILE BĂTRÂNEȚII
Revista de Karate Traditional #2
realizat de: Ștefan Stănciugelu
NU! Dar putem înșela ritmul ei, făcând-o astfel mai frumoasă, pentru că îi putem da conținut prin re-cartografierea creierului nostru în ecuația Minte-Corp propusă de sistemul Karate Tradițional.
Starea de fapt
Cercetările ultimilor ani în Neuroștiință au demonstrat că marea problemă a îmbătrânirii este legată de închiderea creierului în rețelele îndelung exersate și care au avut succes în supraviețuirea noastră din trecut. Creierul uman este unul dintre cele mai mari consumatoare de energie organe ale corpului. Ca și când nu ar fi de ajuns, Creierul mai este și unul dintre organele cele mai leneșe: pentru a evita un supra-consum de energie, în condiții în care Corpul nu mai produce la 60 de ani aceeași energie ca la 25 de ani, Creierul caută să economisească.
Povestea simplificată a fiziologiei vârstei a treia prezentă aici ne spune că la 60+ ani nu mai vrem să cunoaștem noi persoane, ne centrăm pe ceea ce știam deja și activăm aceleași rețele comode stabilite în Creier, neconsumatoare de energie. Se pare că refuzul de a consuma energie pentru a învăța lucruri noi este un semn al insidioasei Alzheimer, care se poate manifeta astfel cam cu 10 ani înainte de declanșare. Ce facem ca să evtăm această încremenire în rețelele neuronale vechi, care ne duc spre lucruri și acțiuni repetitive, făcute ani de-a rândul și care nu mai consumă energie semnificativă?
Soluția de viață în aceste condiții este să obligăm Creierul să fie activ. Să îi dăm de lucru, să îl facem prezent în orice situație și deschis pentru învățarea permanentă de lucruri noi – indiferent de care tip ar fi acestea – de la abstractizarea dată de o nouă limbă străină, la noi mișcări ce nu sunt prezente în zestrea noastră de mișcare cartografiată deja de creier.
Și aici am ajuns la alte dovezi de cercetare care ne spun că după 70 de ani Creierul se angajează în producerea de rețele neuronale noi și producerea de noi neuroni – până acum se credea că după 25 de ani cele 100 de miliarde de neuroni sunt în continuă descreștere. S-a dovedit falsă teza aceasta. Neuronii se pot genera din celulele gliale din Creier la orice vârstă. Dar nu acesta este centrul discuției noastre aici. În fapt, noi vrem să arătăm că sistemul Minte-Corp prezent în Karate Tradițional poate fi o adevărată terapie pentru înșelarea comodității Creierului nostru la vârsta de 55-60+ ani. Nu putem opri îmbătrânirea, dar, prin Karate tradițional, o putem face mai lungă, mai vivace și mai frumoasă.
Poate nu ne credeți. Ok, să plecăm de la ceea ce știm cu certitudine.
1. Limbile străine activează creierul
Învățarea unei noi limbi străine la 70 de ani poate crea atât rețele neuronale noi – activarea Creierului, cât și neuroni noi – lucru demonstrat științific. Neurogeneza – crearea de neuroni noi se manifestă la orice vârstă – neuronii care mor în unele părți ale Creierului sunt compensați cu alții care apar în alte părți ale acestuia.
2. Karate tradițional implică învățarea de noi cuvinte și expresii în japoneză
Pentru spațiul non-japonez, Karate Tradițional vine cu aproximativ 300 de denumiri și expresii referitoare la tehnici și poziții, atitudini, execuții de mișcări, arbitraj și antrenament etc. care au nevoie clară de noi rețele neuronale, de vreme ce denumirile acestea în japonează nu seamănă cu nimic din limba română ori alte limbi latino-americano-germanice cu care Creierul unui vorbitor de limbă română este cumva acomodat și pentru care ar avea rețele deja create.
3. Noi rețele neuro-motorii dacă practici karate tradițional
Karate Tradițional vine, de asemnea, cu o încărcătură de noi rețele neuro-motorii – adică cele aproximativ 100 de tehnci și poziții din Karate Tradițional având nevoie de noi rețele neuronale pentru învățarea lor. Spunem aces lucru știind că nici una dintre tehnicile ori pozițiile de Karate Tradițional nu sunt parte din moștenirea genetică a speciei umane. Ce strămoș geto-dac ori soldat al legiunilor romane ați auzit că se deplasa în Zenkutsu-dachi ori Kokutsu-dachi? Ecuația de mișcare a Karate Tradițional este complet diferită de mișcările noastre de zi cu zi ori de mișcările diferitelor sporturi – ceea ce înseamnă că avem nevoie de rețele neuro-motorii noi pentru învățarea lor. Fiecare astfel de poziție ori tehnică are nevoie de 2-3 milioane de neuroni ca să fie învățată și executată. Dacă înmulțim cu cele 35 de Kata ale Shotokan Tadițional și Fudokan împreună, pe care le putem învăța, ajungem la niște miliarde de neuroni care trebuie mobilizați – undeva la 4-5% din cele 100 miliarde de neuroni din creierul nostru. Este un procent uriaș de neuroni pe care învățarea și practicarea Karate tradițional îi pune la treabă, în afara de neuronii care se ocupă de chestiunile obișnuite.
4. Karate tradițional mai înseamnă meditația ZEN
Fondatorul stilului Shotokan Tradițional, Sensei Gichin Funakoshi a devenit discipolul unui călugăr Zen în 1924. După practicarea spiritualității Zen timp de 3 ani, acesta a introdus meditația și spiritualitatea Zen ca parte integrantă din stilul de luptă pe care îl preda studenților japonezi, în special. Mokuso este o tehnică de meditație care se practică la începutul și sfârșitul fiecărui antrenament de Shotokan Tradițional. Despre această parte a Shotokan Tradițional avem mai multe articole în prezentul număr. Karate Tradițional înseamnă utilizarea stărilor și atitudinilor de tip Zen în dojo, dar și în viața de zi cu zi. Ne referim aici la stările Mushin și Zanshin – acea greu de înțeles de un european ”Minte golită de gânduri”, ori ”Stare de alertă permanentă” care să fie parte din activitatea cotidiană a Creierului nostru.
***
Acestea sunt doar câteva dintre compnenetele sistemului Minte-Corp al Karate Tradițioal prin care putem înșela Bătrânețea. Mai precis, în loc să o lăsăm să ne domine, o facem sclava noastră. Da, desigur, cam ”politically correct” cuvânt, dar, parcă ar merita să dominăm și să controlăm pe cineva care ar vrea să ne facă slcavii ei, nu? Ne referim la personajul Bătrânețea, desigur. De ce să o lăsăm să ne coste atât de mult, când putem să îi folosim deplin beneficiile Creierului despre care cercetătorii arată că nu pot fi prezente la alte vârste? Știați că persoanele de 60+ ani au o mobilitate a Creierului mai mare decât cele mai tinere și rezolvă mai repede probleme complexe, folosind intuiția?
Articol realizat de: Ștefan Stănciugelu 1Dan
Articol aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 2 - revista editata de ACS Mind & Body.
Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.
Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.
Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.
Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.