Kumite in Karate Tradițional, stilul shotokan și principiul ZANSHIN

Trebuie antrenate reflexele pentru kumite, iar nu creierul rațional
BIOLOGIE si KARATE
Revista de Karate Traditional #1

Disciplina karate tradițional, stilul shotokan și principiul ZANSHIN

  1. Karate tradițional este o artă marțială de autoapărate care are la bază principiul todome (o singură lovitură).
  2. Din aceasta disciplina mai fac parte stilurile: shito ryu, wado ryu , goju ryu.
  3. Practicarea sa pretinde o anumită atitudine, implicare spirituală și o condiţie fizică deosebită, la care se poate ajunge printr-un antrenament intensiv, serios și aspru al corpului și al spiritului, contribuind totodată la formarea și menţinerea spirituală. 
  4. Karate-do tradiţional înseamnă și adoptarea unui stil de viaţă, respectarea unor principii care presupun ordine, logică și scop nobil în tot ce se întreprinde în viaţă (principiul zanshin).

 

Trebuie antrenate reflexele pentru kumite, iar nu creierul rațional

Nucleii bazali din creier (pe care îi are orice mamifer) iar nu ”creierul rațional” evaluează dacă e bine să atac sau sa mă retrag în luptă.

Evaluarea pentru șansele de atac sau de apărare în kumite se fac, în toiul acțiunii, nu de către creierul rațional, ci de nucleii bazali și globus palladius, care se ocupă de mișcare: DECI dacă și când atac sau evaluez că voi f atacat și mă retrag la mișcarea adversarului (sau blochez și contraatac) este decizia creierului de mamifer și nu a creierului de homo sapiens.

NUCLEII BAZALI ȘI GLOBUS PALLADIUS – sunt formațuni cerebrale care se ocupă de mișcarea voluntară și de mișcările continui, care nu necesită gândire sau planifcare - vorbitul, mersul pe jos etc.. Astăzi a fost publicată o cercetare care arată că nucleii bazali se ocupă nu doar de mișcare, ci și de actiunile de evaluare.

GLOBUS PALLIDUS e un nucleu cerebral care se ocupă de reglarea MIȘCĂRII VOLUNTARE, în special a celor care nu au nevoie de un calcul rațional complex. El e parte a GANGLIONILOR BAZALI care, între altele, se ocupă de MIȘCĂRILE SUBCONȘTIENTE – mersul pe jos începe ca o mișcare conștientă și voluntară, apoi trece în coordonarea ganglionilori bazali, a devenind automată - mergem fără să ne mai gândim cum pașim sau că mergem.

 


Articol aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body.

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

Înscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.