FIZICA si KARATE
Revista de Karate Traditional #1
autor: Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu
Ceea ce puțini din afara Karate-do știu este că poți să nu fi auzit niciodată de Zen la antrenament, dar, practicarea continuă, perfecționarea cu un Maestru și însușirea tehnicilor de Karate Tradițional sfârșesc prin practicarea Căii Zen: dacă se execută corect întreaga ecuație a mișcării pentru o tehnică, ori un șir de tehnici, Mintea intră în mod necesar pentru perioada de execuție în Zen. De exemplu, atunci când executi o Kata și CORPUL TĂU TE CONDUCE, Neocortexul este sărit în decizie de Creierul mijlociu, care se ocupă de supraviețuire și care nu mai trimite comenzile către lobul frontal – cel care decide și planifcă, abstractizează și care este forma ultimă de complexitate a Materiei. Neocortexul deține comanda până ce execută salutul – apoi,
Creierul non-rațional preia comanda – este zona din creier cu care avem acces la spiritualitatea Zen, la Mushin și Zanshin, la energia cu care corpul nostru se prelungește în spațiu. O kata executată corect de către un practicant de Karate Tradițional are toate componentele Zen despre care putem vorbi din perspectiva Neuroștiinței și a Fizicii cuantice: tehnicile de atac și de apărare, mișcările de pe o poziție pe alta sunt toate modifcări, distribuiri și redistribuiri de energie în câmpul electromagnetic pe care îl creează Karateka împrejurul lui atunci când intră în Mushin, după Rei și o dată cu execuția primei tehnici.
Mintea executantului de Kata este una cu Corpul și coordonează distribuția și concentrările-exploziile de energie pe care le presupun fnalizările loviturilor. Ceea ce fzica cuantică ne învață este că exploziile de energie de o fracțiune de secundă pe care le presupun fnalizările tehnicilor din Kata sunt echivalentele unor colapsări ale funcțiilor de undă: ceea ce știm din anii 1925-1927, de la Școala de la Copenhaga încoace (Principiul complementarității - N. Bohr, Principiul incertitudinii - W. Heisenberg) este că materia subatomică se prezintă simultan în ipostaza de undă-particulă, un experiment putând demonstra fie ipostaza de undă, fe ipostaza de particulă a materiei, în nici un caz ambele în același timp.
Când spunem că funcția de undă (probabilitatea ca o particulă/undă să se găsească într-o stare din cele două - undă ori corpuscul la un anume moment dat și într-un anume loc în spațiu) colapsează în fracțiunea de secundă și locul de fnalizare a tehnicii, spunem de fapt că un sistem macroscopic – corpul Karateka distribuie energie împrejur (Mushin), pe care o concentrează într-o fracțiune de secundă și generează explozia de energie din punctual de fnalizare al loviturii.
Neocortexul și civilizația umană sunt câștigul uman imens, dar care ne-a îndepărtat de Natură și de fința noastră primordială, care poate simți și participa la energia universului în mod nemijlocit, prin Creierul mijlociu. Această parte a creierului de sub Neocortex ne conectează subtil pe unul cu altul și ne ajută să comunicăm cu Natura. Credem că flosofa Zen, care asigură suportul spiritual al Karate-do, ne dă posibilitatea de a utiliza această Energie a finței noastre, pierdută prin îndepărtarea de Natura noastră originară, lipsită și nealterată de starea de confort și lene a civilizației și de undele electromagnetice ale televizorului ori ale tabletelor și telefoanelor mobile.
O Kata de Shotokan tradițional ne poate scoate din această lume a Neocortexului și ne plasează pentru un timp scurt în Lumea noastră originară, efcientă, în care ne conectăm cu energia Universului, pe care Mintea noastră o folosește și o concentrează, o distribuie și o detonează prin mișcările corpului în fnalizare de tehnici la care participă și se conjugă un întreg sistem fzic și spiritual ce poate f explicat într-un mod special din perspectiva fzicii cuantice: toate fnalizările de lovituri dintr-o Kata sunt echivalentele unor COLAPSĂRI ALE FUNCȚIEI DE UNDĂ din mecanica cuantică – probabilități ca energia să se descarce în momentul și locul ales de fecare executant de Kata. Locul de execuție al tehnicilor este probabilistic infnitezimal altul pentru același executant al aceleiași Kata și niciodată perfect același cu al unui alt executant, al aceleiași Kata – diferențe de lungime, poziție, interpretare ori școală a unui anume Maestru etc..
Acesta este sensul în care o Kata sau o parte dintr-o kata, o tehnică de Shotokan-do este înțeleasă ca distribuire de energie pe care o realizează Mintea noastră, coordonatoare a unui Întreg alcătuit din Spirit și Corpul fizic unite în starea MUSHIN.
Articol realizat de Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu, aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body.
Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.
Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.
Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.
Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.