Karate tradițional și procesul de neurogeneză pentru vârsta a treia

TERAPIE PRIN KARATE
Revista de Karate Traditional #1
autor: Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu

Pentru cine știe ce înseamnă Karate-Do este clar că avem de-a face cu un sistem psiho-fzic forte complex, care produce sinapse neuronale și rețele absolut noi pentru fecare tehnică pe care o învățăm. Puține dintre tehnicile de Karate-Do seamănă cu mișcările obișnuite ale corpului uman – în sensul de a exista deja rețele neuronale pregătite pentru mișcarea respectivă.

De exemplu, pentru cea mai simplă tehnică de atac sau apărare în Karate tradițional, cea mai simplă poziție de Zenkutsu-dachi, Kokutsu-dachi, poziții ale palmei precum Hiraken sau Nakadaka Ippon-ken nu fac parte dintre lucrurile și mișcările naturale, care să aibă deja o rețea neuronală alocată în creier. Toate aceste mișcări creează rețele noi în creier – deci toate sunt parte a procesului de dezvoltare a numărului de neuroni care participă la activități din creierul nostru.

Dacă le asociem dimensiunea mental-spirituală Zen activităților și tehnicilor, mișcărilor și practicării Karate-Do în general, observăm o complexitate psiho-fizică mult deasupra învățării unei limbi străine – o limbă nouă de învățat find o sarcină adresată în special Neocortexului.

Practicarea de Karate Tradițional de către persoanele de vâsta a treia (exercițiu psiho-fzic) și pentru copiii cu probleme psiho-motorii pare mult mai efcientă ca terapie aplicată pentru neurogeneză decât orice activitate de învățare centrată pe Neocortex – jocuri logice, puzzle-uri, jocuri de cuvinte, operațiuni matematice, învățarea de limbi străine etc..

Aceste jocuri și exerciții matematice implică doar neocortexul, pe când Karate tradițional angajează toate regiunile creierului, de la trunchiul cerebral și creierul mic (echilibru), la ariile senzo-motorii și la zonele care controlează emoțiile umane, la care se adaugă partea orbito-frontală a Neocortexului, responsabilă de calcul, proiectare și planifcare.

Aceasta este o ipoteză. Credem că avem forța teoretică și metodologică să o transformăm într-o cercetare reală, în cadrul unei echipe interdisciplinare, cu grupuri de 8-10 persoane de vârsta a treia, în orașe și țări diferite.

Credem, de asemenea, că tema referitoare la vârsta a treia și funcția socială terapeutică pentru copiii cu problem a Karate Tradițional pot deveni subiect pentru programe fnanțate din fonduri ale Uniunii Europene care sunt adresate acestui tip de problematică – fonduri de cercetare-dezvoltare din diferite surse ale Uniunii Europene.

 


Articol realizat de Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu, aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

Înscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.