Karate tradițional și procesul de neurogeneză pentru vârsta a treia

TERAPIE PRIN KARATE
Revista de Karate Traditional #1
autor: Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu

Pentru cine È™tie ce înseamnă Karate-Do este clar că avem de-a face cu un sistem psiho-fzic forte complex, care produce sinapse neuronale È™i reÈ›ele absolut noi pentru fecare tehnică pe care o învățăm. PuÈ›ine dintre tehnicile de Karate-Do seamănă cu miÈ™cările obiÈ™nuite ale corpului uman – în sensul de a exista deja reÈ›ele neuronale pregătite pentru miÈ™carea respectivă.

De exemplu, pentru cea mai simplă tehnică de atac sau apărare în Karate tradiÈ›ional, cea mai simplă poziÈ›ie de Zenkutsu-dachi, Kokutsu-dachi, poziÈ›ii ale palmei precum Hiraken sau Nakadaka Ippon-ken nu fac parte dintre lucrurile È™i miÈ™cările naturale, care să aibă deja o reÈ›ea neuronală alocată în creier. Toate aceste miÈ™cări creează reÈ›ele noi în creier – deci toate sunt parte a procesului de dezvoltare a numărului de neuroni care participă la activități din creierul nostru.

Dacă le asociem dimensiunea mental-spirituală Zen activităților È™i tehnicilor, miÈ™cărilor È™i practicării Karate-Do în general, observăm o complexitate psiho-fizică mult deasupra învățării unei limbi străine – o limbă nouă de învățat find o sarcină adresată în special Neocortexului.

Practicarea de Karate TradiÈ›ional de către persoanele de vâsta a treia (exerciÈ›iu psiho-fzic) È™i pentru copiii cu probleme psiho-motorii pare mult mai efcientă ca terapie aplicată pentru neurogeneză decât orice activitate de învățare centrată pe Neocortex – jocuri logice, puzzle-uri, jocuri de cuvinte, operaÈ›iuni matematice, învățarea de limbi străine etc..

Aceste jocuri È™i exerciÈ›ii matematice implică doar neocortexul, pe când Karate tradiÈ›ional angajează toate regiunile creierului, de la trunchiul cerebral È™i creierul mic (echilibru), la ariile senzo-motorii È™i la zonele care controlează emoÈ›iile umane, la care se adaugă partea orbito-frontală a Neocortexului, responsabilă de calcul, proiectare È™i planifcare.

Aceasta este o ipoteză. Credem că avem forÈ›a teoretică È™i metodologică să o transformăm într-o cercetare reală, în cadrul unei echipe interdisciplinare, cu grupuri de 8-10 persoane de vârsta a treia, în oraÈ™e È™i țări diferite.

Credem, de asemenea, că tema referitoare la vârsta a treia È™i funcÈ›ia socială terapeutică pentru copiii cu problem a Karate TradiÈ›ional pot deveni subiect pentru programe fnanÈ›ate din fonduri ale Uniunii Europene care sunt adresate acestui tip de problematică – fonduri de cercetare-dezvoltare din diferite surse ale Uniunii Europene.

 


Articol realizat de Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu, aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

ÃŽnscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.