TERAPIE PRIN KARATE
Revista de Karate Traditional #1
autor: Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu
Pentru cine È™tie ce înseamnă Karate-Do este clar că avem de-a face cu un sistem psiho-fzic forte complex, care produce sinapse neuronale È™i reÈ›ele absolut noi pentru fecare tehnică pe care o învățăm. PuÈ›ine dintre tehnicile de Karate-Do seamănă cu miÈ™cările obiÈ™nuite ale corpului uman – în sensul de a exista deja reÈ›ele neuronale pregătite pentru miÈ™carea respectivă.
De exemplu, pentru cea mai simplă tehnică de atac sau apărare în Karate tradiÈ›ional, cea mai simplă poziÈ›ie de Zenkutsu-dachi, Kokutsu-dachi, poziÈ›ii ale palmei precum Hiraken sau Nakadaka Ippon-ken nu fac parte dintre lucrurile È™i miÈ™cările naturale, care să aibă deja o reÈ›ea neuronală alocată în creier. Toate aceste miÈ™cări creează reÈ›ele noi în creier – deci toate sunt parte a procesului de dezvoltare a numărului de neuroni care participă la activități din creierul nostru.
Dacă le asociem dimensiunea mental-spirituală Zen activităților È™i tehnicilor, miÈ™cărilor È™i practicării Karate-Do în general, observăm o complexitate psiho-fizică mult deasupra învățării unei limbi străine – o limbă nouă de învățat find o sarcină adresată în special Neocortexului.
Practicarea de Karate TradiÈ›ional de către persoanele de vâsta a treia (exerciÈ›iu psiho-fzic) È™i pentru copiii cu probleme psiho-motorii pare mult mai efcientă ca terapie aplicată pentru neurogeneză decât orice activitate de învățare centrată pe Neocortex – jocuri logice, puzzle-uri, jocuri de cuvinte, operaÈ›iuni matematice, învățarea de limbi străine etc..
Aceste jocuri È™i exerciÈ›ii matematice implică doar neocortexul, pe când Karate tradiÈ›ional angajează toate regiunile creierului, de la trunchiul cerebral È™i creierul mic (echilibru), la ariile senzo-motorii È™i la zonele care controlează emoÈ›iile umane, la care se adaugă partea orbito-frontală a Neocortexului, responsabilă de calcul, proiectare È™i planifcare.
Aceasta este o ipoteză. Credem că avem forÈ›a teoretică È™i metodologică să o transformăm într-o cercetare reală, în cadrul unei echipe interdisciplinare, cu grupuri de 8-10 persoane de vârsta a treia, în oraÈ™e È™i țări diferite.
Credem, de asemenea, că tema referitoare la vârsta a treia È™i funcÈ›ia socială terapeutică pentru copiii cu problem a Karate TradiÈ›ional pot deveni subiect pentru programe fnanÈ›ate din fonduri ale Uniunii Europene care sunt adresate acestui tip de problematică – fonduri de cercetare-dezvoltare din diferite surse ale Uniunii Europene.
Articol realizat de Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu, aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body
Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.
Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.
Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.
Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.