Karate Tradițional, IQ (inteligența rațională) și EQ (inteligența emoțională)

KARATE TRADIȚIONAL ȘI EDUCAȚIA
Revista de Karate Traditional #1
autor: Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu

Omul a devent superior tuturor speciilor nu pentru ca este ”sapiens” - Mintea și limbajul, cultura au apărut târziu în istoria noastră.
Unici cu adevărat ne-au făcut (i) CAPACITATEA DE A CITI MINTEA ȘI INTENȚIILE CELUILALT în semne non-verbale ale corpului și (ii) CAPACITATEA DE A COOPERA PE TERMEN LUNG ÎN URMĂRIREA UNUI SCOP (nu cooperăm doar ocazional pentru pradă, o dată pe zi, ori când ne este foame).

IQ este inteligența de calcul, matematică, abstractă de a face corelații logice. Ea nu garantează succesul niciunde fără EQ.

EQ este inteligența emoțională - cea care intuiește, identifcă oportunități, face opțiuni fără să gândească și în sens de cooperare sau apărare a noastră - ne ajută să ”simțim” situația în care ne aflăm. 

Ceea ce sistemul de învățământ nu reușește să formeze în România nu este IQ, ci EQ. Ați auzit de cursuri de dezvoltare a inteligenței emoționale la copii - adică de învățare pentru cooperare, integrare, pentru a face față constructiv unui eșec, pentru a depăși o stare de stres, pentru a răspunde unei situații de violență, pentru a avea încredere în sine?

Eu nu. Canadienii au, americanii au, germanii au, fnlandezii au etc..

Ceea ce puțini din afara sistemului Karate Tradițional știu este că tânărul care practică acest sistem în care Mintea, Spiritul și Corpul lucrează împreună, își dezvoltă fără să știe acest tip de inteligență emoțională necesară în vața socială - EQ.
 


Articol realizat de Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu, aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body.

 

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

Înscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.