Karate Tradițional este un stil de viață care este util persoanelor de toate vârstele, în special persoanelor de vârsta a treia

KARATE ȘI VÂRSTA
Revista de Karate Traditional #1
autor: Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu

Cuprins:

 

Știința și tehnologia contemporană validează principiile de secole ale Maeștrilor din Karate Tradițional

În Karate Tradițional se știe de secole ceea ce Neuroștiința și fzica cuantică au descoperit în ultimii ani. ”Golirea Minții de gânduri” despre care vorbește starea Mushin și STAREA DE A FI ÎN PREZENT ca stare a conștiinței sunt lucruri despre care psihologia și științele contemporane au început să vorbeasă de câțiva ani.

În Karate Traditional aceste lucruri sunt știute și exersate din vremea în care era imposibil ca ele să fe demonstrate cu instrumentar științifc, pentru că știința nu avea tehnologia care să poată proba ce spune Tradiția și Maeștrii de Karate Traditional.

Construită prin încercare și eroare și selectate prin genialitate sprituală și motorie a unor Maeștri, tehnicile și componentele sistemului Karate Traditional au devenit componentele unei Tradiții pe care o înțelegeau discipolii care munceau și își însușeau informațiile devenite cunoștințe, apoi practici și fundamente spirituale ale practicilor fzice. 

Karate Traditional este mai mult decât un exercițiu fzic de apărare cu mâinile goale. Karate Traditional este un sistem care te învață și te pregătește pentru o viață armonioasă din afara dojo-ului – pentru viața de zi cu zi.

Karate Tradițional este un stil de viață care este util persoanelor de toate vârstele, în special persoanelor de vârsta a treia

Această parte spirituală a Karate tradițional este foarte puțin cunoscută publicului larg. Cei mai mulți dintre cei care privesc din afara sistemului Karate Traditional fac o legătură cu ocultismul, cu parapsihologia, cu lucruri ascunse și periculoase care nu pot f acceptate și sunt suspectate de cine-știe-ce efecte negative pe care ar putea să le aibă.


Și, sincer vorbind, era greu de explicat unui neștiutor cum Discipolul învață de la Maestru nu doar să lupte cu mâinile goale, ci cum să controleze mental mișcările și cum să se comporte cu respect și dăruire, cum să se antreneze în tehnicile Zen, al căror rol este constructiv, atât pentru propria personalitate cât și pentru relațiile cu ceilalți. 

Karate Traditional poate fi o terapie eficentă pentru procesul de neurogeneză 

Pentru persoaele de vârsta a treia Karate Traditional ar fi o soluție care să le ajute să se reconstruiască – persoanele aflate la pensie reprezintă un izvor de cunoștințe pe care societatea de regulă le pierde - cunoștințe dublate de experiența care nu este disponibilă generațiilor mai tinere, oricât de inteligenți și geniali ar f membrii acestor generații.

Partea spirituală, combinată cu mișcări stilizate ori sof, mai puțin solicitante fizic ale Karate Traditional și cu învățarea de exerciții și kata ar contribui fundamental și efcient la dezvoltarea și menținerea capacităților fzice și de cunoaștere ale persoanelor în vârstă: cea mai simpla kata nou învățată, care combină tehnicnile – pentru Heian Shodan, de exemplu, angajează și produce neuroni noi – fecare tehnică mobilizează aproximativ 3 milioane de neuroni, care pentru un Heian Shodan ar echivala cu mai multe zeci de milioane de neuroni noi pe care creierul unei persoane de vârsta a treia îi activează și îi folosește.

Orice kata conectează cele trei creiere diferite – de la tunchiul cerebal și creierul mic, la creierul mijlociu responsabil cu activitățile de supraviețuire și Neocortex.

 


Articol realizat de Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu, aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

Înscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF sau WFF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.