Efectele psihologice ale practicării karate-do și proiectul lui sensei Gichin FUNAKOSHI

MAESTRUL
Revista de Karate Traditional #1
autor: Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu

Componenta mentală a Karate Tradițional a fost accentuată de Sensei Gichin Funakoshi (1868-1957) încă de când s-a hotărât să facă arta lui cunoscută în afara Okinawa. Câteva date istorice merită să fe cunoscute întâi.

În 1916 la Butokuden în Kyoto (care era centrul artelor marțiale în Japonia la vremea aceea), Sensei Funakoshi a făcut o demonstrație de arte marțiale. Cinci ani mai târziu, în 6 martie 1921, Prințul moștenitor, care avea să devină mai târziu Împăratul Japoniei a vizitat Okinawa, iar Sensei Funakoshi a fost chemat să facă o demonstrație a stilului de Karate-DO pe care îl preda deja de mai bine de 10 ani. Peste 1 an, la începutul primăverii lui 1922, Maestrul călătorea spre Tokyo să își prezinte stilul de luptă personal la Prima Expoziție Națională de Sporturi, organizată de Ministerul Educației din Japonia.

Sensei Funakoshi a fost rugat apoi insistent pe cale ofcială și informală să rămână în Japonia și să predea stilul de luptă Karate-DO. De atunci nu a mai plecat niciodată în Okinawa. 

Maestrul venea între 1912-1916 cu mult mai mult decât cu un stil de luptă din Okinawa; venea cu o Cale de urmat ca mod de viață. Acesta este motivul pentru care Maestrul a optat încă de la început, pentru KARATE-DO (Cale de urmat, cu un suport spiritual ZEN) iar nu pentru KARATE-JUTSU (colecție de tehnici de luptă, metode și aplicații în luptă, fără un fundament flosofc).

Componenta ZEN pe care o impunea Maestrul dădea o fundație spirituală antrenamentului de karate: tehnicile și comportamentul practicantului în timpul antrenamentului și în viața de zi cu zi trebuie să fe strâns legate de aceste fundamente.

Deși dojo-ul (sala de antrenament) nu este, de obicei, locul unde se discută flosofe și psihologie sau elemente de dezvoltare personală explicit, în sistemul obișnuit de predare de la clasă, efectele antrenamenteor de Karate-Do în sensul
tradițional al termenului sunt sistematic aceleași: practicanții devin mai încrezători în sine, le crește capacitatea de concentrare, responsabilitate; crește, de asemenea, stima de sine, sociabilitatea și abilitatea de a se integra în grupuri de diferite tipuri, perseverența, în condițiile unei reduceri generale a ostilității. 

Astfel de schimbări subtile în atitudinea față de lume plasează practicanții – în special tinerii/ele karateka – pe un drum mai încrezător în viață.

Karate Tradițional formează abilități non-cognitive necesare în viața profesională

Pot fi exportate aceste valori în afara sitemului, folosind mecanisme psihologice și de interacțiune specifc mediului – Karate-do – din cazul discutat aici?
Toate aceste efecte sunt elemente esențiale ale formării unui tânăr, pe care le caută, le cunosc le doresc integrate în procesul educațional toți strategii sistemelor de învățământ-euro-americane. Știm astăzi că aceste abilități de învățare nu sunt formate de școală – ele se numesc abilități non-cognitive. Ne referim aici la ceea ce studii de specialitate au idetifcat drept ablități interpersonale și intrapersonale, care au efecte pe termen lung și care sunt absolut necesare pentru a determina reușita școlară, acestea având un rol-cheie în cariera profesională și viața adultului de mai târziu: auto-control, spiritul de echipă și capacitatea de colaborare, atitudinea în fața învățării, curiozitatea, conștiinciozitatea, încrederea în sine, inteligența emoțională și auto-cunoașterea.

Aceste abilități se regăsec în efectele practicării Karate Tradițional și derivă din componenta spirtuală a acestei discipline. Psihologii denumesc aceste ablități ”non-cognitive” pentru a le deosebi de abilitățile și competențele cognitive – cele care sunt formate de sistemul educațional pe tot parcursul său.

Studii aprofundate asupra relației dintre abilităție non-cognitive și abilitățile cognitive precum și rolul acestora pe tot parcursul carierei profesionale arată că:

  1. Angajatorii apreciează abilitățile non-cognitive și caută persoane cu auto-control, care au încredere în sine, capabile să rezolve probleme conflictuale, deschise, cooperante, gata să lucreze în echipă.
  2. Persoanele care au abilități non-cognitive dintre cele enumerate anterior se descurcă mai bine pe piața muncii.
  3. Copiii cărora le-a fost încurajată dezvoltarea inteligenței emoționale ajung adulți care câștigă mai mulți bani și se bucură de o stabilitate fnanciară. 
    (apud - https://www.transformingeducation.org/)

Articol realizat de Conf. Dr. Ștefan Stănciugelu, aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body.

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

Înscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.